Obrim dos punts d’ajuda als refugiats ucraïnesos a Varsòvia​

L’entitat, s’ha sumat a la cadena d’ajuda humanitària, creada a la capital polonesa per atendre als més de mig milió de refugiats que acull actualment la ciutat​

Col·labora ES98 0081 1637 2100 0118 2026

Bizum Donació ONG’S: 05132

Col·labora ES98 0081 1637 2100 0118 2026

Bizum Donació ONG’S: 05132

“Hem fet un primer pas que semblava impossible, i ho hem fet en un temps rècord. Ja estem operatius i ajudant de forma directa als milers de refugiats que estan a Varsòvia”

 

Xavier Esteban, President d’ACCeDE

Ajuda humanitària a Varsòvia

ACCeDE se suma a la cadena d’ajuda humanitària per atendre refugiats ucraïnesos. Amb la col·laboració d’empresa locals, s’han creat a Varsòvia dos punts d’atenció als més de mig milió de refugiats que acull la ciutat.

Primer punt d’atenció: una botiga de distribució de productes

Freeshop Latawiec s’ha convertit en una botiga de distribució de productes de primera necessitat. Els refugiats que s’apropen poden adquirir gratuïtament els productes de primera necessitat que s’ofereixen.

Alberg d’acollida als refugiats que estan de pas

L’hostal Villa Lulu s’ha convertit en un alberg on s’atén als refugiats ucraïnesos que estan de pas cap a altres països d’Europa. Poden pernoctar durant 2 o 3 nits, dutxar-se, rebre cures d’atenció sanitària bàsica

Més de 200 refugiats atesos a la posada en marxa

Durant els primers dies de funcionament, més de 200 refugiats han passat pels dos punts d’atenció. En aquests establiments se serveixen esmorzars i dinars, cafè i té. Altres serveis que s’ofereixen són suport psicològic, assessorament jurídic, intèrpret i reagrupació familiar.

Enviament d’aliments pels refugiats ucraïnesos

Des de Catalunya es farà arribar a la botiga Freeshop Latawiec ajuda humanitària. En concret diferents productes per abastir a la població ucraïnesa que està de pas y que arriba a l’establiment en busca d’articles de primera necessitat.

Canalitzar la solidaritat catalana per ajudar des del terreny

Per col·laborar en aquests projectes d’ajuda als refugiats ucraïnesos que arriben a Varsòvia pots fer la teva donació a:
Compte d’ ACCeDE - ES98 0081 1637 2100 0118 2026
Bizum Donació ONG'S: 05132

Canalitzar la solidaritat catalana per ajudar des del terreny

Per col·laborar en aquests projectes d’ajuda als refugiats ucraïnesos que arriben a Varsòvia pots fer la teva donació a:
Compte d’ ACCeDE -
ES98 0081 1637 2100 0118 2026

Bizum Donació ONG'S: 05132

“Ara toca el més difícil, sensibilitzar i mobilitzar recursos econòmics i materials des de Catalunya perquè aquests serveis siguin de qualitat i treballin de forma ininterrompuda. Des d’aquí vull fer una crida a tots i a totes per que sumin, tota ajuda per petita que sigui és benvinguda”

 

Xavier Esteban, President d’ACCeDE

Resum de les accions

Des de l’esclat de la guerra, a ACCeDE ens va posar a treballar per tal de trobar la millor manera d’ajudar davant la crisi humanitària que s’ha derivat. En aquest sentit, seguint les recomanacions d’EAPAN, la Xarxa Europea Contra la Pobresa i altres estaments internacionals, vam considerar que el més adient era aprofitar la seva experiència en cooperació internacional per ajudar a pal·liar els efectes devastadors i ajudar a les víctimes de la guerra. A ACCeDE hem treballat des de la seva fundació a països com a Brasil, Gàmbia o Etiòpia, on també recentment hi ha hagut un conflicte intern que ha provocat un desplaçament massiu de 50.000 persones cap a camps de refugiats.

Des d’ACCeDE hem posat a l’abast de les institucions poloneses la nostra experiència amb l’objectiu donar-los suport, creant estructures organitzades amb presència sobre el terreny, centralitzant i coordinant la forta voluntat d’ajuda i solidaritat de la ciutadania a Varsòvia que s’ha bolcat de forma exemplar a collir i ajudar com a voluntaris i voluntàries als milers de refugiats que ja i són a la ciutat i, d’altra banda canalitzar recursos econòmics i materials provinents de Catalunya, perquè tingui una incidència directa i de primera mà en l’ajuda als refugiats.

Els acords signats amb l’hostal Villa Lulu i amb l’establiment Freeshop Latawiec de Varsòvia han permès la seva transformació en un alberg i una botiga de distribució de productes de primera necessitat per a persones de nacionalitat ucraïnesa, tant per aquells que es troben acollits a cases particulars, a la ciutat, com pels que estan de pas, buscant refugi cap al sud d’Europa.

 

Els refugiats que s’apropen poden pernoctar durant 2 o 3 nits,  dutxar-se, rebre cures d’atenció sanitària bàsica i adquirir gratuïtament al Freeshop roba i altres productes de primera necessitat que s’ofereixen. Així mateix, en tots dos punts d’atenció, es serveixen esmorzars i dinars, cafè i té, a més de suport psicològic i altres serveis com assessorament jurídic, intèrpret i reagrupació familiar.

Als dos punts d’atenció treballant més de vint voluntaris i voluntàries de nacionalitat polonesa coordinats per la Magda Machaj, responsable d’ACCeDE, també polonesa i que viu i treballa a Catalunya des de fa 14 anys. Machaj, ha estat durant una setmana a Varsòvia per posar en marxa tot l’operatiu. Segons Machaj: “Ha estat un esforç titànic per la gran necessitat que hi ha d’ajuda a la ciutat, ara mateix les administracions i grans ONG’s es troben desbordades i són els veïns i veïnes que, de forma altruista i sense cap ajuda, els que estan donant atenció, als milers de refugiats, oferint les seves cases, negocis, etc”.


En els primers tres dies d’obertura d’alberg i del free shop, s’han atès a més de 200 refugiats, principalment dones i nenes i nens petits, que han estat usuaris de diferents serveis als dos punts d’atenció.